Datum 10 juni 2024; Coördinatie: Danny Plass en Koen van Turnhout. Blog: Danny Plass, Koen van Turnhout en Evelien van Rij. Wat is anders? Onder een literatuursynthese verstaan wij het bruikbaar maken een breder set van bronnen bruikbaar voor het gebruik in onderzoek. H10 van het handboek ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek wordt dit besproken. Wat is… Lees verder Ontwerpgerichte literatuursynthese
Blog
Spanningen in multidisciplinair onderzoek, wat helpt?
Datum 5 februari 2024; Coördinatie: Daan Andriessen en Evelien van Rij; Blog: Evelien van Rij en Daan Andriessen, slides Spanningen Wie herkent het niet: een promotor die “iets niet ziet zitten”, de collega die zegt: “is dat nog wel onderzoek?” of het projectvoorstel dat voor jouw gevoel een onlogische kant op gaat. In hoeverre komt… Lees verder Spanningen in multidisciplinair onderzoek, wat helpt?
De ontwerper, de onderzoeker en de veranderaar, verhelderende inzichten
Datum 27 november 2023; Coördinatie: Ilya Zitter & Petra Cremers; Blog: Evelien van Rij Drie rollen Wat ligt jou het best? De rol van ontwerper, onderzoeker en/of veranderaar? Tijdens de bijeenkomst van 27 november 2023 kregen we meer inzicht in ons zelf, maar vooral ook in wat er qua rollen allemaal komt kijken bij een… Lees verder De ontwerper, de onderzoeker en de veranderaar, verhelderende inzichten
De ontwerprationale als product van ontwerpgericht onderzoek
Datum 25 September 2023; Coördinatie: Koen van Turnhout & Annet Jantien Smit; Blog: Evelien van Rij Design Rationale Hoe kan je communiceren over (een deel van) je ontwerp? Ontwerprationales zijn bedoeld om collega ontwerpers, beslissers en wetenschappers te informeren over een ontwerp. Een ontwerprationale legt vast welke motivaties, overwegingen en beslissingen ten grondslag liggen aan… Lees verder De ontwerprationale als product van ontwerpgericht onderzoek
Jubileum congres
Op 5 Juni vierden we als DSRG ons jubileumcongres en de lancering van ons nieuwe handboek. De bijeenkomst was erg leuk, er waren 80 bezoekers die Almere ontdekten, en genoten van workshops over onder andere : iteraties in ontwerpgericht onderzoek, ontwerpen en onderzoeken in onderwijs, rapporteren van ontwerpkennis, participatie in ontwerpgericht onderzoek, Design Thinking; de… Lees verder Jubileum congres
Het ontwikkelen en valideren van Doelkennis (14 Nov)
Sessie door: Koen van Turnhout, Verslag Annet-Jantien Smit In de sessie heeft Koen van Turnhout het Hoofdstuk 16 van het aankomende nieuwe Handboek van de DSRG toegelicht: “Kennisfuncties in ontwerp en ontwerpgericht onderzoek”, door Koen van Turnhout, Hogeschool Utrecht en Miriam Losse, Saxion Hogeschool. Bij ontwerpen heb je 3 soorten kennis nodig, namelijk diagnosekennis, doelkennis… Lees verder Het ontwikkelen en valideren van Doelkennis (14 Nov)
Iteraties in ontwerpgericht onderzoek (13 Juni)
Coördinatie: Koen van Turnhout (HU), Verslag: Evelien van Rij (NHL Stenden) Veel ontwerpgerichte onderzoeken kennen een iteratieve aanpak. Tijdens deze bijeenkomst haalden de deelnemers een iteratie uit hun eigen onderzoek voor de geest en voerden hierover het gesprek. Hierbij kwamen we er al snel achter dat er veel verschillende beelden zijn over iteraties. Het concept… Lees verder Iteraties in ontwerpgericht onderzoek (13 Juni)
‘Niets zo bruikbaar als een goede theorie’ (14 Maart)
Sessie door: Josephine Lappia en Petra Cremers, verslag: Evelien van Rij. Petra Cremers liet zien dat binnen ontwerponderzoek niet alleen sprake is van een kennisproces met een focus op theorie en een praktijkproces, maar ook van een verbindend proces met een focus op innovatie. Met een voorbeeld liet ze zien hoe je theorie kan vertalen… Lees verder ‘Niets zo bruikbaar als een goede theorie’ (14 Maart)
Empathisch Co-Design (16 Jan)
Wie moet je betrekken bij je onderzoek en ontwerpproces? Als je eenmaal bezig bent en het proces loopt niet zo vlot als gehoopt, wat doe je dan? Wellicht kan het Co-design Canvas model (HET CO-DESIGN CANVAS (inholland.nl) ) dan uitkomst bieden. Het Co-design Canvas model is ontwikkeld door Wina Smeenk lector Societal Impact Design bij… Lees verder Empathisch Co-Design (16 Jan)
Wat maakt een goede ontwerpcasus?
We hebben de vraag opgeworpen wat een goede ontwerpcasus maakt. Welke aspecten spelen een rol bij het ‘succes’ van een ontwerpcasus en kun je daar vooraf rekening mee houden? Hoe kies je de context waarin je een ontwerp gaat uitproberen – en wat maakt, wanneer je meerdere casussen wil doen, een goede set? In de… Lees verder Wat maakt een goede ontwerpcasus?